Ruimtelijke economie - Bedrijventerreinmanagement

Een bloeiende ruimtelijke economie bepaalt mee de uitstraling van een gemeente en een regio. Het zorgt niet enkel voor comfort voor de eigen inwoners, maar draagt ook bij tot meer tewerkstelling. Een aantrekkelijke lokale economie zorgt voor welvaart, voor versterking van het maatschappelijk weefsel, voor meer investeringen in infrastructuur, in groen, kortom in een sterker woon- en leefklimaat.

CityD als adviesorgaan voor economische herstructurering en transities

Ruimte om te ondernemen is schaars. Daarom zijn we genoodzaakt om ‘economische zones’ anders aan te pakken en hen uit te rusten als bedrijventerreinen van de toekomst. We dienen deze zones te herontwikkelen en op een marktconforme wijze te komen tot de meest optimale invulling, i.e. ‘het juiste bedrijf op de juiste plaats’. Hierbij staat niet enkel de invulling van de kavels centraal, maar ook de mogelijke synergieën tussen de bedrijven onderling.

Vanuit onze ervaring stellen wij voor om bijkomend de nadruk te leggen op integratie van kennis en de opbouw van lokaal draagvlak. Dit niet alleen bij de verschillende publieke stakeholders, maar in het bijzonder ook bij de bedrijven, zodat initiatieven bottom-up gedragen worden en de verschillende actoren aan hetzelfde zeel trekken.

CityD is jouw onafhankelijke adviseur die de noden van elke partij in kaart brengt en kent. Samen komen we tot een ultiem plan.


Een goed functionerende lokale of regionale economie is het gevolg van een evenwicht tussen alle facetten van vraag en aanbod. Het optimaliseren van het stedelijk vestigingsmilieu is een delicate oefening die van een hele reeks factoren afhangt, zoals aanbod bedrijventerreinen en bedrijfsruimten, ondernemersklimaat, multimodale bereikbaarheid, inrichting van het openbaar domein, opleidingsniveau,...


Bedrijventerreinmanagement als focus in 2024

Voor Ellen De Witte en Kirsten Blanckaert kent bedrijventerreinmanagement geen geheimen meer. Reden te meer om in 2024 ondernemers én beleid verder te informeren en begeleiden. Want het bedrijventerrein van de toekomst is duurzaam en toekomstbestendig. Met de optimale invulling: ‘het juiste bedrijf op de juiste plaats’. Niet enkel de invulling van de kavels staat centraal, maar ook de mogelijke synergieën tussen de bedrijven onderling. Een overkoepelende aanpak dus met een verbindende kracht: de bedrijventerreinmanager. Of het nu gaat om bedrijventerreinmanagement, een handelaarsvereniging of centrummanagementorganisatie, het succes ligt in effectief stakeholdersmanagement en het aanvoelen van de juiste triggerpoints. De bedrijventerreinmanager van CityD is de juiste keuze!

Lees er meer over in onze blogs:

Op zoek naar een bedrijventerreinmanager? Dan ben je bij CityD aan het juiste adres! 

Gebiedsregie in Houthalen-Helchteren

Zomergroet: bouw samen sterke bedrijventerreinverenigingen! 

Door ons te volgen op LinkedIn, Facebook, X en/of Instagram blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rond bedrijventerreinmanagement en gebiedsregie.


Van visionair plan naar een sterke economie

CityD helpt overheden en intercommunales om een beleidsvisie voor economie op maat van de stad, bedrijventerrein of regio uit te werken. Hierin komen alle aspecten aan bod die de economische dynamiek mee bepalen: ontwikkeling van economische zones, faciliteren van bedrijfs- en kantoorruimtes, bedrijventerreinmanagement en/of parkmanagement, dienstenzones, werkplekken voor sociale economie, ...

Als de visie en haalbaarheid op papier staat en goedgekeurd wordt door alle betrokken partijen, rijst de vraag hoe deze te implementeren valt. CityD helpt overheden met het (bovenlokaal) uitgiftebeleid en met de gebiedsregie van bedrijvenlocaties. We geven antwoord op vragen zoals:

  • Aan welke vereisten en kwaliteiten dienen bedrijven te voldoen voor specifieke zones?
  • Waar liggen de kansen of de valkuilen?
  • Hoe gaan we om met herstructurering en herverkaveling in tijden dat green fields een zeldzaamheid zijn?
  • Hoe kunnen we future-proof concepten neerzetten die inspelen op de uitdagingen zoals energiebeheersing, klimaatverandering, grondschaarste, geopolitiek, wijzigende arbeidsmobiliteit, sociodemografische wijzigingen?
  • Hoe kunnen we met verschillende bedrijven een toekomstgericht beleid voeren dat verder gaat dan gezamenlijke investeringen en energie- en afvalbeleid?


Als laatste is er de realisatie, inclusief monitoring, van de opgemaakte visie. Bedrijventerreinmanagement en/of parkmanagement anno 2024 vergt strategische doelstellingen op lange termijn, die tot stand komen dankzij intensief overleg, actieve participatie en een groeiend besef dat samenwerkingen alleen maar voordelen opleveren voor bedrijven en maatschappij. Parkmanagement moet daarom een future-proof invulling krijgen die inzet op shared value.

CityD helpt investeerders, ontwikkelaars en bedrijfsleiders om hun bijdrage aan de lokale en regionale economie mogelijk te maken. Dit kan door samenwerkingsverbanden en haalbaarheidsonderzoeken op te zetten. Dit kan voor diverse typologieën van bedrijfsruimten en investeringsprojecten.


Diensten voor lokale economie en ruimtelijke ordening

  • Beleidsplan (lokale) economie
  • Transitieplan bedrijventerrein en verduurzaming
  • Bedrijventerreinmanagement, parkmanagement
  • Ruimtebehoeftepijler
  • Kantorenstudie
  • Herstructureringsadvies
  • Gebiedsregie (‘juiste bedrijf op de juiste plaats’)
  • (Bovenlokaal) uitgiftebeleid en beheer
  • Verweefbaarheid
  • Optimaal ruimtegebruik en verdichting

Wil jij de lokale economie een boost geven en heb je advies nodig?

Stel je vraag aan onze experts. Wij onderzoeken, rapporteren en analyseren om jouw vraag perfect te beantwoorden.

Contacteer ons

Referenties:

  • Detachering strategische opdrachten in kader van ruimtelijke economie en subsidioloog
  • VLAIO bovenlokaal uitgiftebeleid - raamovereenkomst
  • VLAIO concretisering zoekzone en instellen bewarende maatregelen & fasering bedrijventerrein Lage Keer: economisch onderzoek
close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x